You are currently viewing Zašto se deca brzo “zasite” igrama i igračkama koje im nudimo

Zašto se deca brzo “zasite” igrama i igračkama koje im nudimo

Kao neko ko se bavi decom i dečijim razvojem, znam šta je deci neophodno za pravilan razvoj. Iako reklame imaju veliki uticaj i na roditelje i na decu, ovog puta ću pisati o drugom razlogu.

Sigurno ste primetili da deca posežu za stvarima iz okruženja koje nisu za igru. Delom je to jer vide da ih i mi koristimo, a delom jer one pokreću njihov dalji razvoj.

Uvek se setim onog primera, gde je mama kupila trogodišnjem detetu globus, a ono ga je bacalo. Znači detetu je tada bila potrebna lopta, a ne globus.

“Pratite svoju decu, i sama će vam pokazati šta im je potrebno.”

Deci nije potrebno mnogo stvari, igračaka… potrebne su im one prave, koje prate i podstiču njihov razvoj.

Pogledaj: E-book Ohrabrite dete da se igra bez telefona

Gde grešimo?

 1. Previše rano ili kasno deci, dajemo igračke, podstaknuti raznim reklamama i pričama okoline, da su sve igračke edukativne. (Npr. Slagalice, autiće na daljinski…)

 2. Deca imaju previše istih igračaka i delova, sa kojima se uopšte ne igraju.

 3. Sve igračke se nalaze u kutijama.

Zašto je ovo problem:

 • Da bi dete moglo da se igra, treba da ima razvijene određene sposobnosti i da zna kako te stvari funkcionišu, u suprotnom im ta igra/igračka nisu interesantne. Roditelji uporno pokušavaju da decu zainteresuju, ali bezuspešno. Dodatan problem nastaje kada na reklami čuju koliko je ta igračka dobra za dečiji razvoj ili kada vide da se drugo dete njegovog uzrasta igra sa tom igračkom. Međutim retko koja igračka može da uradi za dete ono što može roditelj koji se igra na podu sa detetom.

 • Drugi problem je previše istih igračaka, koji prave nered ( i u sobi i u glavi deteta). Ukoliko dete voli autiće/lutke u redu je da ih ima dosta. Ali ukoliko primetite da im to remeti igru, sklonite ih.

Navešću vam primer igara, kako možete podsticati dečiji razvoj bez remećenja svakodnevnice. Ovog puta sam izabrala 2 najčešće dečije igračke autiće i lutke.

Igre autićima:

 1. U početku će dete biti impresionirano, pokretanjem vozila i točkova.

 2. Zatim ih možete ređati, spuštati sa tobogana…i ovde je u redu da ih ima više.

 3. Odvojite neko mesto koje će im biti garaža. Nju možete napraviti ili kupiti. Ukoliko kupujete vidite da ona ne bude sklopljena, nego da može da se rastavlja.

 4. Ubacite malo matematike: imenujte boje i prebrojavajte koliko imate autića.

 5. Napravite perionicu, za ovu igru biće vam potrebna plastična tacna na koju će se obavljati ova radnja. Zatim ponudite detetu male sunđere ili četkice. Pre nego što ih ostavite da se sami igraju, pokažite im kako se odvija pranje automobilom. Ne zaboravite da pokažete i brisanje auta, maramicom ili krpom.

 6. Sada na redu dolaze učenje simbola marki automobila, koji su deci baš zanimljivi. Osim učenja sa slike, pođite u šetnju gde će dete moći da vidi znak u stvarnosti i da ga brže zapamti.

 7. Igra sklapanja auta ili kamiona, upotrebom alata, je igra koja je takođe dobra za dečiji razvoj.

 8. Tek na kraju dolazimo do obrazovanja, crtanja i knjiga o prevoznim sredstvima. ( Ovo nije pravilo, vi svakako deci možete čitati zabavne priče o automobilima)

Ja u igri sa decom uvek koristim knjige, slagalice, crtanje… koje su povezane sa temom koja decu zanima.

Nakon svih igara, pročitali smo knjigu Prevozna sredstva koja su promenila svet.

Cilj čitanja ove knjige mi je bio upoznavanje sa različitim prevoznim sredstvima, koji su uticali na prevoz danas. Kroz čitanje uvek slušajte dečije ideje koje nekada mogu da budu velike ideje kasnije. Možete detetu predložiti da smisli i nacrta svoje prevozno sredstvo iz mašte.

Podstičite komunikaciju sledećim smernicama:

 • Kako radi tvoje vozilo?

 • Kako izgleda?

 • Kuda ide?

 • Koliko putnika može da preveze…

Igre lutkicama:

 1. Imenovanje lutki

 2. Briga o njima: kupanje, spavanje, ishrana

 3. Kućica za lutke, možete je napraviti ili kupiti, u okviru ove igre pređite igre uloga i pravila ponašanja kod kuće.

 4. Češnjanje, kupanje…povežite sa njima.

 5. U starijem uzrastu, pokažite deci kako mogu skrojiti ili sašiti odeću za lutke.

Ove igre prate dečiji razvoj bez bespotrebnog gomilanja igara i igračaka, i osim reda u kući, deca duže osećaju radost u ovakvim aktivnostima.

This Post Has 121 Comments

Comments are closed.